Každodenní život ve středověkých hanzovních městech

Sylabus

Kapacita tohoto kurzu je v současné chvíli naplněna. Nicméně, stále se můžete přihlásit jako náhradník.

Registrace skončila

Probíhá: ZS 2024/2025 | Úterý: 12:30-14:00, H46 Cena: 1 000,00 Kč (Zvýšená sazba 1 900,00 Kč) (Snížená sazba 550,00 Kč)

Charakteristika

Předmět bude vyučován formou přednášek seminárního charakteru, tedy s možností diskuzí, dotazů, připomínek apod.  Kurz je určen pro neodborníky v daném oboru, bude veden čistě populární formou. Přesto účastníci kurzu budou pracovat se středověkými písemnými prameny v novodobém českém překladu.

Tento kurz volně navazuje na přednáškový cyklus nazvaný Hanza – největší městský svaz středověku, který se uskutečnil v letním semestru akademického 2022/23. Tématem nabízených přednášek bude každodenní život v hanzovních městech. Hanzovní města stejně jako kterékoliv jiné městské aglomerace ve středověké Evropě byla stálým nebo dočasným sídlem velkého počtu lidí, kteří žili a potkávali se na relativně malém prostoru. Tento prostor vymezovaly městské hradby, za jejichž stěnami se tísnili bohatí a vlivní městští patriciové, movití měšťané, řemeslnici, obchodníci, lidé pracující v nejrůznějších oborech, duchovní nebo lidé na okraji společnosti (kriminální živly, žebráci, tělesně nebo duševně postižení lidé). Zdaleka ne každý obyvatel města byl měšťanem v pravém slova smyslu. Tato koncentrace obyvatel měla svoje přednosti a stinné stránky. Každý svým dílem přispíval k politickému, ekonomickému, kulturnímu nebo stavebnímu rozvoji města, společně bránili město před nepřáteli a hledali prostředky kolektivní obrany proti řádícím nemocem a epidemiím. Na druhou stranu byla města dějišti mocensko-politických sporů o vedení města mezi bohatým patriciátem a sílící vrstvou řemeslníků, které často vyústily v krvavé pouliční střety. Navzdory všem těmto protikladům prokázala města svoji životaschopnost a dostatečný potenciál pro překonávání všech krizových situací.

Účastníci kurzů se seznámí s každodenním pracovním a osobním životem obyvatel středověkých hanzovních měst. Na příkladu vybraných měst bude dokumentován jejich bouřlivý vývoj v průběhu vnitropolitických sporů. Budou představeny vybrané osobnosti, které poslouží jako příklad společenského, politického a majetkového vzestupu (a někdy i pádu). Výklad se bude zabývat také životem žen a dětí, jejich vzdělávání a vstup do života dospělých. Stranou nezůstane ani slavnostní život osobní (svatby, křtiny) a veřejný (slavení církevních a městských svátků), ale také způsob vypořádání posledních věcí pozemských (závěti a pohřby). Přednášky se také zaměří na život Židů, cizinců a lidí na okraji společnosti, kteří v hojném počtu tvořili součást městského obyvatelstva. Zejména s poslední jmenovanou skupinou bude úzce souviset jedno z témat kurzu, které bude zaměřeno na zajištění bezpečnosti ve městě. Na závěr se účastníci kurzu seznámí s dopady reformace na začátku 16. století, která přispěla k rozdělení hanzovních měst na katolická a protestantská.

 

Učební pomůcky a literatura

Doporučená literatura – výběr: BLANCKENBURG, Christine von: Die Hanse und ihr Bier. Brauwesen und Bierhandel im hansischen Verkehrsgebiet, Köl, Weimar, Wien 2001 Die Hanse – Lebenswirklichkeit und Mythos: Textband zur Hamburger Hanse-Ausstellung von 1989, Jörgen Bracker (ed.), 4. vyd., Lübeck 2006 DOLLINGER, Philippe: Die Hanse, 6. vyd., Stuttgart 2012 ENGEL, Evamaria: Die deutsche Stadt des Mittelalters, München 1993 ENGEL, Evamaria-JACOB, Frank-Dietrich: Städtisches Leben im Mittelalter. Schriftquellen und Bildzeugnisse, Köln-Weimar-Wien 2006 FRIEDLAND, Klaus: Die Hanse, Stuttgart, Berlin, Köln 1991 GOETZ, Hans-Werner: Život ve středověku, Jinočany 2005 GRAICHEN, Gisela-HAMMEL-KIESOW, Rolf: Die deutsche Hanse. Eine heimliche Supermacht, Hamburg 2013 HAHN, Kadri-Rutt: Revaler Testamente im 15. und 16. Jahrhundert, Berlin 2015 MÄND, Anu: Urban Carnival. Festive Culture in the Hanseatic Cities of the Eastern Baltic, 1350-1550, Turnhout 2005 ZIMÁK, Alexander: Hanza. Obrazy z dějin severského námořního obchodu, Praha 2002

Další informace

  • Garant: PhDr. Pavel Smrž
  • Lektor: PhDr. Pavel Smrž
  • Rozsah předmětu: 26 vyučovacích hodin
  • Počet lekcí: 13
  • Forma vzdělávání: Prezenční
  • Minimální požadované vzdělání: Úplné střední odborné vzdělání s maturitou (bez vyučení)
  • Místo konání: Liberec, Budova TUL

Struktura

Témata:

  1. týden: Přehled pramenů a základní literatury k tématu
  2. týden: Patricij, měšťan a obyvatel města – stručná charakteristika
  3. týden: Ekonomický a politický vzestup řemeslnických cechů
  4. týden: Vnitropolitické boje v hanzovních městech o místa v městských radách
  5. týden: Vybraní patricijové a měšťané jako příklad životní kariéry
  6. týden: Příbuzenské vazby mezi předními rodinami v hanzovních městech
  7. týden: Rodinný život – úloha žen v měšťanské společnosti
  8. týden: Děti, dětství, dospívání a vzdělávání
  9. týden: Duchovenstvo v hanzovních městech
  10. týden: Židé a cizinci v hanzovních městech
  11. týden: Lidé na okraji společnosti
  12. týden: Udržování veřejného pořádku a bezpečnosti v hanzovních městech
  13. týden: Vliv reformace v 16. století na společnost hanzovních měst. Test.