20. Workshop o oběhovém hospodářství a skládkování, Žitava-Liberec 2024

Syllabus
Probíhá: 29.10.2024 - 30.10.2024 Price: Free
  • Anotace:

    REGISTRACE NA WORKSHOP PROBÍHÁ VÝHRADNĚ PROSTŘEDNICTVÍM INTERNETOVÝCH STRÁNEK WORKSHOPU: https://skladky.tul.cz/.

    Jedná se o 20. ročník workshopu, který se tentokrát uskuteční v Liberci. Workshop se bude konat ve dnech 29. až 30. října 2024 v budově G. Hlavním organizátorem je pro tento rok Technická univerzita v Liberci a roli spoluorganizátora hraje Vysoká škola v Žitavě/Zhořelci. Workshop je financován z prostředků Evropské unie prostřednictvím programu Interreg Česko - Sasko 2021-2027, v rámci projektu Síť výzkumných institucí a podniků pro infrastrukturu - RENI, číslo 100686680.
    Na letošní jubilejní ročník workshopu bychom touto cestou velmi rádi pozvali kolegy z akademické sféry a dále pak lidi, kteří se profesně zabývají nakládáním s odpady (nejlépe v Libereckém, případně Ústeckém nebo Karlovarském kraji). Cílem je navázání kontaktů, výměna zkušeností, racionálně formovaných názorů a srovnání různých úhlů pohledu na danou problematiku.

    Hlavními tematickými okruhy workshopu jsou:
    - Nakládání s biologicky rozložitelnými odpady;
    - Česká i evropská legislativa pro nakládání s odpady;
    - Oběhové hospodářství / Cirkulární ekonomika;
    - Třídění a recyklace - např. PET nebo sklo;
    - Nakládání s kontaminovanými půdami.

    Program akce naleznete zde.

  • Struktura:

    Průběh workshopu:
    Přednášející a posluchači přicházejí obvykle zčásti ze soukromého sektoru, v minulosti to byli například změstnanci firem Odpadové tržiště Cyrkl, Naue GmbH & Co. KG, MEGA a.s., SENSOR spol. s r.o., Prognos AG, ECOBAT a.s., INCIEN, z.ú. nebo UGT Umweltgerätetechnik GmbH Müncheberg, LEAG, VEOLIA, Ravon a řada dalších, a zčásti z akademického prostředí (TUL, Vysoká škola v Žitavě/Zhořelci, TU Báňská akademie ve Freibergu, TU v Braunschweigu, Univerzita Karlova, Lipská univerzita aplikovaných věd). Třetí skupinou zúčastněných bývají zástupci státních institucí nebo profesních sdružení zabývajících se problematikou odpadů. Jako příklad mohu uvést MŽP nebo ČAOH. Coby poradci nám od samého začátku pomáhají pracovníci z liberecké a dlouho už i z pražské pobočky České inspekce životního prostředí, konkrétně zejména lidé z oddělení odpadového hospodářství.

    Přednášky budou probíhat v českém nebo německém jazyce a budou simultánně tlumočeny. K dispozici budou sborníky abstraktů s představením přednášek v obou jazykových verzích. Odborné příspěvky budou poskytnuty v elektronické formě (pdf).